vrijdag 9 januari 2009

weblog 333 travel Verborgen verrassingen

Jan 08
Sinds kort heeft 333 travel een weblog waar wetenswaardigheden over reizen en Thailand geplaatst worden en wordt om reacties gevraagd van klanten, reizigers etc.
Nieuw onderwerp VERBORGEN VERRASSINGEN, niemand houdt ervan.

http://travelers.333travel.nl/2009/01/verborgen-verrassingen/#more-159

Verborgen verrassingenTags: anvr, code reisaanbiedingen, ecotax, fair play, vliegbelastingen Gepost in Algemeen Ik houd er van om lekker te eten. Samen uit eten is natuurlijk heerlijk, maar mijn vrouw en ik koken beiden graag en genieten er van om elkaar wat smakelijks voor te zetten. Nou is het natuurlijk niet alle dagen feest en zodoende las ik gisteren vol goede moed de Allerhande op zoek naar wat smakelijke variatie voor een normaal budget.

Een goede foto bij een recept doet altijd een hoop en Allerhande zet de pp-prijs er bij, zodat je ook weet waar je dat lekkers dan voor kan doen. Nou weet ik heus wel dat die op basis van “koken voor vier” berekend is, dus ik neem die prijs al wel met een korreltje zout. Alleen tot mijn stomme verbazing trof ik teksten aan als “lekker met boontjes of spruitjes” en bleek de prijs en het recept gebaseerd op enkel een stukje vlees en een sausje, ondanks de frisgroene smakelijk ogende boontjes op de foto. Dan voel ik me toch een beetje besodemieterd, zet voor die laatste euro de boontjes er dan ook bij, zonder de boontjes is het tenslotte geen maaltijd.

Ik houd niet van dat soort verborgen verrassingen. Als ik een prijs zie wil ik het er ook voor kunnen kopen. Als ik via kieskeurig.nl op zoek ga naar mijn nieuwe wasmachine wil ik er niet achter komen dat ik nog 25 euro facturatiekosten plus het transport vanuit Tsjechie moet betalen, bovenop die aantrekkelijke prijs voor de machine zelf.

Na jaren van overleg kwam er voor de reisbranche een “code reisaanbiedingen” die de consument moet beschermen tegen bovenstaande handelswijzen. Op de site Consuwijzer.nl staat deze code beschreven en ik citeer:

Door het gebruik van prijzen exclusief belastingen en toeslagen en ‘lokkertjes’ met een zeer beperkte beschikbaarheid was het voor veel consumenten moeilijk om een optimale keuze te maken. Om de reisprijzen transparanter te maken voor de consument, is de reisbranche met het initiatief gekomen om hierover onderling afspraken te maken, die zijn vastgelegd in de Code. Door de inclusiefprijzen zullen reisprijzen beter met elkaar vergelijkbaar zijn, waardoor de consument een optimale keuze kan maken.

De Code is opgesteld en ondertekend door de brancheorganisaties ANVR, Barin, Hiswa en KNV Busvervoer na overleg met de Consumentenbond, de Stichting Reclame Code en de ministeries van Economische Zaken en Verkeer en Waterstaat.

Deze code is op 1 april 2007 met veel media-aandacht van kracht geworden, u kunt de exacte tekst hier nalezen.

In 2008 kwam er een nieuwe toeslag bij, onder groot protest van de reisbranche: de welbekende vliegbelasting of “ecotax”. De ANVR heeft hier namens de branche beroep tegen aangetekend, maar uiteindelijk heeft de overheid voet bij stuk gehouden en is deze belasting nu een feit. Helaas voor de consument is er een richtlijn uitgegeven door de ANVR om, voor het geval deze belasting nog een keer verdwijnt, de vliegbelasting buiten de code reisaanbiedingen te houden. Ook blijkt het volgens de regels en de gaten ertussen, best toegestaan om een product goedkoop aan te bieden en dit te compenseren met veel hogere bijkomende toeslagen die buiten de code reisaanbiedingen vallen. Zo kan het gebeuren dat u een mooie aanbieding ziet voor een ticket naar Bangkok, die vervolgens 80 euro ticketing/handling fee, 25 euro administratiekosten en 45 euro vliegbelasting extra blijkt te kosten als u eenmaal wilt gaan boeken. “Caveat emptor”.

Wij hebben onze nieuwe reisgids vorige maand uitgebracht en wellicht heeft u hem zelfs al in huis, als u pagina 5 opslaat kunt u lezen wat ons standpunt is. Al onze tarieven, zowel in de reisgids als op de website, zijn inclusief alle geldende toeslagen, in de geest van hoe de code reisaanbiedingen bedoeld was: om u geen onaangename verrassingen achteraf te geven.

Wij staan open voor een inhoudelijke discussie, zowel met consumenten als met branchegenoten. De code reisaanbiedingen is er om de consument de mogelijkheid te geven een optimale keuze kan maken door prijzen te kunnen vergelijken. Appels met appels, of boontjes met boontjes vergelijken dus.

Tags: anvr, code reisaanbiedingen, ecotax, fair play, vliegbelastingen

Reactie mijnerzijds,

Verborgen verrassingen, als lid van de hamsterfamilie weet ik dat een menu of een recept iets heel anders is, hetzelfde als een Rondreis incl. of een excursie door het land van de Glimlach. Recept gaat om het te bereiden gerecht (dus de benodigde ingredienten) en je krijgt een advies erbij voor een smakelijke toevoeging.
Zo ook de trips met 333 door Thailand, je krijgt de basis daar betaal je voor, maar driver of gids geeft TIP voor een stop bij ..... niet inclusief, dus V B Verrassing.
Dus niet alleen voor ticketprijzen geen verborgen verrassingen, maar ook voor de individuele trips of excursies.

Met vriendelijke groet,

Frans Noordeloos

Geen opmerkingen: