51e Tong Tong Fair geopend
Den Haag, 21 mei 2009 - Om klokslag 11.00 uur is de 51e Tong Tong Fair geopend op het Malieveld in Den Haag. Enige honderden mensen hadden zich verzameld om als eersten de Indische stad te betreden. Om 17.00 uur zal burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag de Indische manifestatie officieel openen. De 51e Tong Tong Fair duurt tot en met 1 juni (2e Pinksterdag).
De Tong Tong Fair heeft zich dit jaar laten inspireren door ‘De Zee’ en heeft daarom extra veel Polynesische muziek en dans geprogrammeerd. Te gast zijn o.a. Moana & The Tribe uit Nieuw Zeeland, gitaarvirtuoos Bob Brozman uit Amerika, pedalsteel-gitarist Basil Henriques uit Groot-Brittannië en de beste hawaiian dans- en muziekgroepen uit Nederland, zoals Mai’ana en Maeva. Andere gasten zijn poppenspeler Ki Ledjar Subroto uit Jakarta, Julya Lo’ko, Rob Agerbeek, Astrid Seriese en vele anderen. In het Cultuurpaviljoen fotografeert de popfotograaf Claude Vanheye Indische Nederlanders van de eerste generatie. De tentoonstelling Indisch Thuis is gewijd aan het ‘Indisch interieur’. De Indische School is een dagelijks educatief programma.
Tong Tong Fair
De Tong Tong Fair, voorheen Pasar Malam Besar, is het grootste Euraziatische festival ter wereld. Het evenement is een zinnenprikkelende drie-eenheid van een cultureel festival, beurs en eetfestijn samen, in een archipel van tenten.Op de Tong Tong Fair wordt de vermenging van Oost en West in al haar variëteiten beleefd. De Indische (Euraziatische) cultuur, een samensmelting van Oost en West, is een van de oudste mengculturen ter wereld.Het evenement bestaat uit de Grand Pasar, de beroemde Oost-West-beurs, en de Eetwijk, met tientallen Aziatische restaurants en waroengs. Tenslotte is is er het Tong Tong Festival, de beste mix van oost en west in podiumkunsten en actualiteit, met medewerking van artiesten, auteurs en wetenschappers uit binnen- en buitenland. In de entreeprijs van de Tong Tong Fair is een theater-passe-partout voor het Tong Tong Festival inbegrepen.
Grand Pasar
Een bezoek aan de Grand Pasar is een zintuiglijke reis langs Aziatische waren. Geur, kleur en klank strijden om voorrang, maar de sfeer blijft altijd vriendelijk en ontspannen. Er staan ruim 200 stands met (antieke) meubels, stoffen, oosterse kleden, kunst, Yogya-zilver, antiek, curiosa, textiel, kleding, boeken, sieraden en andere prachtige hebbedingen en kostbare weggevers.In het Indonesië-Paviljoen staan tientallen standhouders die speciaal voor de Tong Tong Fair naar Nederland komen. De smalle paden, uitpuilende toko’s en typische geuren en geluiden geven u het idee in Azië op een avondmarkt te zijn. Het Indonesië-Paviljoen is ook het adres om uw eigen kebaja te laten maken.
Tip: Met de Boekoe Pienter, de shopping guide van de Tong Tong Fair, in de hand zult u niet verdwalen. Op zoek naar een goeling? Hard toe aan een pidjit? Willen weten waar u rempah oedang eet? Met de Boekoe Pienter als handige gids krijgt u uitleg over de producten en geniet u nog meer van alle verrassingen van de Tong Tong Fair. Verkrijgbaar bij de Infobalie in de Entree.
Eetwijk
Op de Tong Tong Fair (voorheen Pasar Malam Besar) is Aziatisch eten nooit ver weg. Aan alle brede straten van de Tong Tong Fair staan kleine waroengs met koekjes en snacks. Vaak zijn deze fel gekleurd en apart van vorm en altijd zijn ze vers.
In de Eetwijk staan meer dan 20 eethuizen, grote en kleine. Geen menukaart is hetzelfde. Diverse streekkeukens zijn vertegenwoordigd, zoals die van Soenda, Java, Padang en Palembang. Ook de Indische keuken is prominent aanwezig. Een gouwe ouwe als nasi goreng is in zijn vele gedaanten overal te vinden. Maar er worden ook gerechten geserveerd die niet of nauwelijks in Nederlandse restaurants verkrijgbaar zijn. Zo proberen de vele eetstand te concurreren op deze eetmarkt vol kritische consumenten.
De Eetwijk is verdeeld in een Eetwijk-Oost, -West, en –Noord, zodat u aan familie en kennissen precies kunt doorgeven waar u zich bevindt.
www.tongtongfair.nl/
Geen opmerkingen:
Een reactie posten