Ontdekkingsreis door Thailand van noord tot zuid,met als vaste verblijfplaats Hua Hin, schitterende badplaats drie uur rijden van Bangkok.
donderdag 19 november 2009
Studie Georgetown Penang Maleisie
Georgetown
Georgetown, de hoofdstad van het eiland Penang, is vernoemd naar de Britse Koning George III. De stad ligt aan de noordoostzijde van het eiland en telt, inclusief buitenwijken, zo'n 550.000 inwoners. Nadat Penang in 1786 door de sultan van Kedah werd overgedragen aan de Engelsen, stichtte Sir Francis Light de stad Georgetown. Hij begon als eerste met de bouw van Fort Cornwallis. Later groeide deze eerste nederzetting uit tot een (voor die tijd) grote stad. In 1957 kreeg Georgetown stadsrechten, tot 1972 was het de enige stad in Maleisië met stadsrechten.
Momenteel is de stad een goed voorbeeld van de multiculturele samenleving in Maleisie, Georgetown telt veel verschillende bevolkingsgroepen. In de stad wonen voornamelijk Chinezen, iets dat je duidelijk terugziet in het dagelijkse leven. Zit je in de taxi met een Maleise chauffeur, dan heeft hij het waarschijnlijk over de Chinezen. Andersom heeft een Chinese taxichauffeur het al snel over de Maleiers.
De stad wordt gekenmerkt door koloniale bouwstijlen, de Engelsen hebben in hun tijd een flinke stempel gedrukt op de bouw van Georgetown. De stad is niet een moderne metropool als Kuala Lumpur. Sommige wijken zijn redelijk modern, andere ouderwets. Georgetown kun je vergelijken met zo'n typische en hectische Aziatische stad, je merkt er dat authentieke Aziatische sfeertje duidelijk.
Georgetown is opgebouwd in wijken. Zo heb je er een Chinese wijk (Chinatown) en ook de kleurige wijk 'Little India'. Verder heb je er een business district (zakenwijk). Eén van de leuke activiteiten op Penang is een dagtochtje door Georgetown. Dit kan te voet of met een trishaw, maar je kunt ook alle bezienswaardigheden met de taxi bezoeken.
In Georgetown kun je ook prima winkelen, in en rond de stad vind je een flinke hoeveelheid met moderne shopping malls. Een aantal bekende malls zijn Gurney Plaza, Island Plaza, Komtar Complex, Prangin Mall, One-Stop Midlands en het Bukit Jambul Complex.
Komtar tower.
Ook shoppen ......
Chinatown:
Chinatown ligt een paar honderd meter vanaf het Komtar complex. Net als bij andere Chinese wijken komen de straten in de avonduren tot leven. Je kunt hier dan goedkoop lederwaren of nephorloges kopen. Overdag vind je in dit gebied veel vlees,- en viswinkels langs deze straten.
Nightmarket:
Vooral toeristen vinden de nightmarkets of pasar malam op Penang te gek. In Georgetown heb je er een paar, maar vooral bekend is de nightmarket van Batu Ferringhi. Hier vind je veel nepkleding, gekopieerde dvd's en nephorloges. Toen ik voor de eerste keer in Maleisië was, kon ik de verleiding niet weerstaan om daar wat artikelen te kopen. Maar al gauw merk je (maar al te goed) dat goedkoop in dit soort gevallen vaak duurkoop is. De sokken die ik gekocht had in de shopping mall gingen beduidend langer mee, dan die 10 paar sokken van de markt. Hetzelfde geldt voor de horloges, je hebt er waarschijnlijk een paar maanden lol van, maar ga er beter maar niet vanuit dat het horloge jaren meegaat. Ook media als cd's en dvd's zijn nauwelijks meer de moeite waard om in Azië te kopen. Je kunt films en muziek net zo gemakkelijk via het internet downloaden.
PENANGthe pearl of the Orient
In de Straat van Malakka liggen enkele eilanden, die de moeite waard zijn van een bezoek. Deze eilanden zijn: Penang, Langkawi en Pangkor. Ze verschillen onderling erg en zijn niet te vergelijken.
Het bekendste eiland heet Penang, oftewel "the Pearl of the Orient". Het eiland heeft hoofdzakelijk een bevolking van Chinese afkomst en dat is te merken in de hoofdstad Georgetown. Dit is tevens de tweede stad van Maleisië. Het is een drukke stad. Het is er hektisch en doet Chinees aan: de huizen, tempels, pagodes en clanhouses.Er is veel verkeer en er rijden fietstaxi's rond. De stad wordt gedomineerd door de toren van de Komtar.Je kunt vele dagen door deze drukke stad slenteren en de mooiste, verborgen tempels, pagodes en clanhouses ontdekken. Er rijdt voor toeristen echter ook een gratis bus, die een route heeft gekozen, langs de "highlights".
De meeste toeristen verblijven niet in de stad, maar kiezen voor Batu Ferringhi. Deze voormalige vissersplaats heeft een langgerekt zandstrand. Hotels (7) liggen direct aan het strand. Vanuit de tuin of zwembad van uw hotel stapt u zo het strand op. Echter.......... ga niet de zee in. De aanlandige stroming woelt het zand in de zee om en maakt het water troebel. Door diezelfde aanlandige stroming worden kwallen in de richting van de kust gedreven. De lokale bevolking gaat wel de zee, maar we kunnen baden en snorkelen in Batu Ferringhi vergeten.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten