zondag 5 oktober 2008

LOY KRATHONG

Festival of Lights oftewel Yipeng in ChiangMai is een feest dat elk jaar gevierd wordt door de Thaise Boedhistische bevolking en ook de Farang ( buitenlandse toerist) viert dit feest steeds meer mee.
Loy Krathong is een landelijk feest maar vooral de noordelijke provincies hebben het grootste feestaandeel met optochten, bootraces en versieringen op tempels en vooral in ChiangMai drie dagen lang beautycontests.

Loy Krathong wordt gevierd op de dag van de 12e volle maan, meestal in November en dit jaar is dat 12 tot en met 15 november in Chiang Mai.
De 1e avond van de volle maan, vieren de thaipeople en brengen offers om de watergoden te danken voor het einde van het regenseizoen.
Traditie is dat men in optocht naar de rivieren of meren, zeeen gaat en hier hun 'Krathongs' te water laten.
Een krathong is een vlotje,in de vorm van een lotus, gemaakt van bananenblad of stam
met hierop kaarsje, wierook, geld en iets van je eigen(haar, stukje nagel)versierd met de mooiste bloemen.





In ChiangMai worden de krathongs te water gelaten op de rivier Ping en er is drie dagen lang een parade door de stad met beautycontest.
In HuaHin daarentegen worden de krathongs in de zee geplaatst en wordt er feest op het strand gevierd.
Bij het plaatsen van de krathongs op het water doen de thaipeople een wens.
Ook worden er lampionnen de lucht ingelaten( vooral in het noorden), onder deze lampion hangt een wasblok die aangestoken wordt en die door vrijkomende warmte de lampion laat opstijgen.

Geen opmerkingen: