dinsdag 2 december 2008

ONTBINDING PARTIJEN

Thais hof gelast ontbinding
(Novum/AP) - Het Thaise hooggerechtshof heeft de ontbinding gelast van de twee grootste partijen uit de regeringscoalitie van premier Somchai Wongsawat en de premier en enkele tientallen partijfunctionarissen verboden zich de komende jaren met de politiek te bemoeien.
De uitspraak betekent het eind van Somchais regering, die vanaf haar aantreden massale tegenstand heeft ondervonden van een deel van de bevolking.
Het hof oordeelde dat Somchais Volksmachtpartij en de Machima Thipatai partij zich schuldig hebben gemaakt aan verkiezingsfraude. Somchai Wongsawat en 36 kopstukken van de partij werden eveneens schuldig bevonden en mogen vijf jaar lang geen politiek ambt bekleden, bepaalde het hof.
De gerechtelijke uitspraak wekt hoop dat duizenden antiregeringsbetogers hun bezetting van de twee belangrijkste luchthavens van het land zullen beƫindigen.
Met de uitspraak wordt een 'politieke norm' vastgesteld, zei de voorzitter van het hooggerechtshof, Chat Chalavorn.
Uitgegeven op Dinsdag 02 december 2008 om 07:54:36

Thaise premier accepteert uitspraak
(Novum/AP) - De Thaise premier Somchai Wongsawat aanvaardt de uitspraak van het hooggerechtshof dat hij moet aftreden wegens verkiezingsfraude die zijn partij heeft gepleegd. Dat heeft hij tegen verslaggevers gezegd in de noordelijke stad Chiang Mai.
De uitspraak is 'geen probleem', zei Somchai. ''Ik werkte niet voor mezelf. Nu word ik fulltime burger.''
Somchai brak een kabinetszitting af nadat het hooggerechtshof in Bangkok de ontbinding van de drie belangrijkste regeringspartijen had gelast. Het hof oordeelde dat Somchais Volksmachtpartij, de Machima Thipatai partij en de Chart Thai partij zich schuldig hebben gemaakt aan verkiezingsfraude. Somchai Wongsawat en 36 kopstukken van de partij werden eveneens schuldig bevonden en mogen vijf jaar lang geen politiek ambt bekleden, bepaalde het hof.
De gerechtelijke uitspraak maakt de beƫindiging mogelijk van massademonstraties tegen de regering bij de twee belangrijkste luchthavens van het land. Door de actie zijn meer dan driehonderdduizend reizigers in Thailand vast komen te zitten.
Vlak na de gerechtelijke uitspraak besloot de regering de ASEAN-top die 12-17 december zou worden gehouden en vanwege de politieke onrust al was verplaatst naar Chiang Mai, tot maart uit te stellen.
Uitgegeven op Dinsdag 02 december 2008 om 08:55:56

Geen opmerkingen: