zondag 12 april 2009

RUMOERIG WEEKEND IN THAILAND.



PATTAYA - Honderden betogers hebben vrijdag 10-4 in de Thaise stad Pattaya het politiekordon rond het hotel doorbroken waar de top van de Asean, de associatie van Zuidoost-Aziatische landen, wordt gehouden.

Ongeveer vierhonderd demonstranten in rode overhemden stelden zich op tegenover zeker tweehonderd agenten van de oproerpolitie en militairen die de toegang tot het hotel bewaken.
Daar beraden de regeringsleiders van de Asean-landen zich met hun collega's uit China, Japan, India, Zuid-Korea, Australië en Nieuw-Zeeland over de economische recessie.
Zij hopen vooruitgang te boeken bij de verwezenlijking van een Aziatische vrijhandelszone.
De betogers eisen het aftreden van de Thaise premier, Abhisit Vejjajiva. Donderdag legden tienduizenden betogers het verkeer in de hoofdstad Bangkok stil.
De politie zei ''alle noodzakelijke middelen'' te gebruiken om de betogers bij het hotel weg te krijgen.
''Wij hebben hun gevraagd te vertrekken. Als wij niet met hen kunnen onderhandelen, zullen wij alle noodzakelijke middelen gebruiken om de weg (naar het hotel) voor de leiders te openen'', zei politiecommandant Pramote Patumwong.
Vicepremier Suthep Thaugsuban sprak kort met betogers voor hij het hotel binnenging. Hij probeerde hen duidelijk te maken dat de besprekingen in het belang van Thailand zijn. Het overleg van de Asean is al een paar keer uitgesteld.


PATTAYA - De Thaise premier Abhisit Vejjajiva heeft zaterdag 11-04 de eerder op de dag afgekondigde noodtoestand in Pattaya weer opgeheven. Dat liet de minister-president weten nadat buitenlandse leiders uit de badplaats waren geëvacueerd.
De top van de Asean, de associatie van Zuidoost-Aziatische landen, zou vrijdag tot en met zondag plaatsvinden in Pattaya.
Maar de bijeenkomst werd afgeblazen nadat betogers tegen de Thaise regering het luxe hotelcomplex waren binnendrongen waar de hoogwaardigheidsbekleders van de Asean-lidstaten zouden vergaderen.
Abhisit keerde later onverwachts terug naar het hotel onder beveiliging van tientallen militairen. De premier was eerder net als de buitenlandse leiders geëvacueerd.
''We kunnen niet ontkennen dat dit het imago en de reputatie van het land heeft getroffen'', aldus de premier. ''We bieden onze verontschuldigingen aan het Thaise volk aan. Ook al was de regering niet verantwoordelijk, het is wel haar taak de bijeenkomst soepel te laten verlopen.''


BANGKOK - De Thaise regering heeft zondag 12-4 de noodtoestand uitgeroepen in Bangkok en vijf omliggende provincies. De autoriteiten hebben zo de vrije hand om een einde te maken aan de protesten.
Een presentator las op de Thaise staatstelevisie een verklaring van de autoriteiten voor. De regering riep de noodtoestand uit ''omdat de situatie verslechtert met een groep mensen die onrust veroorzaken''.
Circa vijftig antiregeringsdemonstranten zijn zondag het ministerie van Binnenlandse Zaken binnengedrongen. Militairen vuurden waarschuwingsschoten af in de lucht om betogers uiteen te drijven.
Premier Abhisit Vejjajiva wist tijdig uit het ministerie te ontsnappen. Hij vluchtte weg in een auto.
De demonstranten hebben ook enkele legertanks en gepantserde wagens in beslag genomen. Dat zei een politiewoordvoerder.
''Het protest heeft zich verspreid naar vele delen van de hoofdstad'', aldus de zegsman. Een gecombineerde macht van het leger, de marine en de luchtmacht is ingezet om openbare gebouwen, kruispunten en het openbaar vervoer te beveiligen op vijftig plaatsen in Bangkok.
Betogers blokkeren wegen met taxi's. Duizenden demonstranten in rode T-shirts willen dat premier Abhisit Vejjajiva aftreedt. Enkele betogers sloegen met stokken op een auto in, waarin ze dachten dat de premier zat.
De Thaise premier Abhisit Vejjajiva heeft eerder zondag harde maatregelen aangekondigd tegen antiregeringsdemonstranten die met hun betogingen een einde maakten aan een internationale top. In een live uitgezonden toespraak op televisie beloofde hij de komende dagen gerechtelijke stappen.
Een van de leiders van de protesten werd al gearresteerd in zijn huis in Bangkok, meldde de politie. Arisman Pongreungrong wordt beschuldigd van het aanzetten tot ontvoering van de premier en het veroorzaken van onrust in het land. ''Er volgen meer arrestaties'', aldus een politiewoordvoerder.
De betogers zijn aanhangers van de in 2006 afgezette Thaksin Shinawatra. Deze ex-premier riep vanuit ballingschap de demonstranten op door te gaan totdat de regering is gevallen.
De demonstranten bestormden zaterdag een luxehotel in de badplaats Pattaya. Daar zou een topontmoeting plaatsvinden van Aziatische regeringsleiders. De zogeheten Asean-top werd afgelast en buitenlandse leiders werden per helikopter geëvacueerd.

Geen opmerkingen: