maandag 13 juli 2009

Bring the elephant home



Dok Ngeon heeft een baby! Dit weekend is ze bevallen, baby en moeder gezond, alles ok. Wow! Dok Ngeon die we samen met Sri Nuan konden bevrijden, die een prachtig leven heeft met de andere olifanten in het Elephant Nature Park, heeft nu zelf een baby in vrijheid op de wereld gezet. En daarmee is de cirkel is rond!

Om 4 uur zaterdagnacht maakte Pom me wakker: “Snel, naar het olifantenverblijf!” In het donker rende ik nog half in slaap naar Dok Ngeon. Daar aangekomen was ik gelijk klaar wakker: Dok Ngeon maakte zware geluiden, er lag een plas bloed op de grond en alle olifanten in de omgeving maakten herrie. Twintig minuten later hing er een enorme bal onder de buik van Dok Ngeon… en plop! De zak viel op de grond. Dok Ngeon was er gelijk bij… en er stak al een slurfje uit!


De baby kroop een paar seconden later over de grond. En een paar minuten later stond hij al op zijn beentjes! Echt zo mooi om mee te maken! Het eerste uur was heel spannend. Dok Ngeon is jong, het is haar eerste baby en de bevalling was erg pijnlijk. Faa mai, een baby van 2,5 maand oud, kwam gelijk op de baby af en moeder Mae Bua Thong probeerde er ook bij te komen. Dok Ngeon wilde in paniek haar baby beschermen. Gelukkig ging het allemaal goed, want ze deed het echt fantastisch: ze nam gelijk haar baby in bescherming tussen haar benen. En de mahouts timmerden onmiddellijk een betere afscherming in elkaar.

Eergisteren had Dok Ngeon nog geen melk, maar na de geboorte wel en de baby begon al snel te drinken. Zo schattig! Chang Yim is 93 cm hoog, zo’n 100 kg, heeft grote oren, stevige grote voeten en maakt nu al contact met andere olifanten. Dok Ngeon houdt de anderen op afstand en is zoals te verwachten erg beschermend. Ze is hyperactief en heeft de hele dag gebruld. Eindelijk heeft ze haar eigen baby! De olifanten Mae Lai Thong en Mintra hebben heel de ochtend bij het baby-verblijf gestaan en geprobeerd contact met de baby te maken. Dok Ngeon zag er trots uit. Toen Mae Bua Thong, de moeder van Faa Mai, eindelijk Chang Yim kon aanraken, trok Dok Ngeon haar baby gelijk naar haar toe en duwde Mae Bua Thong weg. Deze baby is van mij!

De baby krijgt zoveel indrukken te verwerken en staat vrijwel de hele tijd sinds de geboorte op zijn benen. Dok Ngeon wil namelijk niet dat de baby gaat liggen. Volgens Lek gaat dit in het wild ook zo omdat het dan te gevaarlijk is. De baby heeft dus alleen nog maar een paar keer kort staand geslapen. Na het drinken vallen zijn oogjes dicht, maar dan gebeurt er steeds weer waardoor hij wakker schiet. Een paar keer probeerde hij te gaan liggen, maar Dok Ngeon duwde hem gelijk omhoog. Die twee moeten uitgeput zijn! Dok Ngeon zal zelf ook wel een tijdje niet slapen. ’s Nachts is er een vuurtje naast de kraamkamer, voor de warmte en tegen de insecten en hopelijk krijgen ze wat rust. Alles is ok! Ik ben er zeker van dat Dok Ngeon een perfecte moeder zal zijn. Ze doet het geweldig. Zo! trots op haar!

Antoinette



De meeste problemen rond Thaise olifanten worden veroorzaakt door de gigantische ontbossing die in Thailand heeft plaatsgevonden.
Zonder bomen geen olifanten. Daarom wil Bring the Elephant Home zoveel mogelijk bomen voor olifanten planten.

Geen opmerkingen: