maandag 10 augustus 2009


Aardbeving treft omgeving Tokio
Uitgegeven:
10 augustus 2009 23:21
Laatst gewijzigd:
10 augustus 2009 23:21
AMSTERDAM - De regio Tokio is dinsdagochtend plaatselijke tijd getroffen door een aardbeving met een momentmagnitude van 6,6. Dat hebben Japanse media gemeld. Er was niet onmiddellijk sprake van slachtoffers.

Het Japanse meteorologische instituut zei dat de meting van 6,6 voorlopig was. Het epicentrum lag voor de kust van Suruga Bay, ten zuidwesten van Tokio, op een diepte van twintig kilometer.
Het instituut waarschuwde voor een vloedgolf. De omroep NHK meldde bij de stad Yaizu slechts een lichte stijging van de golven, ongeveer dertig centimeter.

Plaatselijke treinen werden gestopt voor een veiligheidscontrole. In Tokio trilden muren van woningen. Inwoners zeiden dat potten en pannen stonden te schudden.
Schade
Een aardbeving met een magnitude van 6,6 kan aanzienlijk schade aanrichten. De schade die een aardbeving aanricht is in hoge mate afhankelijk van de diepte van het epicentrum. Des te dieper des te meer de schokken worden geabsorbeerd.
Het Amerikaanse Geologische Centrum maakte melding van een aardbeving van 7,6 in de Indische Oceaan, op ongeveer 260 kilometer van de Indiase Andaman Eilanden.
Tsunami
Het centrum waarschuwde voor een destructieve tsunami in de regio. Er werd alarm geslagen voor India, Birma, Indonesiƫ, Thailand en Bangladesh.
Japan werd maandag getroffen door de tyfoon Etau, die overstromingen en aardverschuivingen veroorzaakte. In West-Japan kwamen twaalf mensen om het leven. Er werden tien mensen vermist.
© Novum

Geen opmerkingen: