woensdag 7 april 2010

Noodtoestand in roerig Bangkok

BANGKOK - Na wekenlange antiregeringsprotesten in Bangkok heeft premier Abhisit Vejjajiva van Thailand woensdag de noodtoestand uitgeroepen in de hoofdstad. Directe aanleiding voor de maatregel was de bestorming van het parlementsgebouw door betogers.

„De noodtoestand is bedoeld om de situatie op te lossen en de zaak weer normaal te laten worden”, aldus de premier op de Thaise televisie. Abhisit verklaarde dat de regering geen geweld zal gebruiken, maar een minister liet weten dat de leiders van de demonstranten zullen worden opgepakt.

Door het decreet worden openbare bijeenkomsten van meer dan vijf personen verboden. Politie en leger hebben extra volmachten gekregen.

Het is al de vierde keer sinds 2008 dat de noodtoestand in Bangkok is uitgeroepen. De maatregel geldt ook voor de directe omgeving van de hoofdstad.

Een van de leiders van de demonstranten riep zijn aanhang op het platteland op naar gemeentehuizen op te trekken. „We verklaren de oorlog”, zei Arisman Pongruangrong. „Er zal niet meer worden onderhandeld.”

De betogers zijn aanhangers van oud-premier Thaksin Shinawatra, die in 2006 door het leger werd afgezet en in ballingschap leeft. Ze demonstreren al meer dan drie weken in groten getale in Bangkok en eisen het aftreden van Abhisit en nieuwe verkiezingen. De demonstraties begonnen vreedzaam, maar kregen recent een steeds grimmiger karakter.

Dat gebeurde nadat onderhandelingen tussen beide partijen niets hadden opgeleverd. Abhisit had aangeboden eind dit jaar verkiezingen te houden, maar de protestleiders hielden vast aan hun eis dat de stembusgang er veel sneller moet komen. Officieel moet Thailand pas volgend jaar naar de stembus.

De betogers braken woensdag door een kordon veiligheidsagenten heen en drongen het parlementsgebouw binnen. Sommige parlementariƫrs probeerden het gebouw te ontvluchten door over een muur van het complex te klimmen. Enkele anderen werden met een legerhelikopter in veiligheid gebracht. Ook Abhisit verliet het complex, toen hij van de toestromende menigte hoorde.

Militairen die het gebouw bewaakten, gebruikten geen geweld tegen de roodhemden, zoals de in rode shirts gehulde betogers ook wel worden genoemd. De betogers vertrokken na ongeveer een uur, na een oproep van parlementariƫrs van de oppositie. Ze keerden terug naar hun uitvalsbases in Bangkok, zoals het belangrijkste winkelcentrum en de historische wijk van de hoofdstad.

De leiders van de oppositiebeweging hadden eerder aangekondigd dat zij hun protest naar „een volgend niveau” zouden tillen. Eerder deze week wisten ze het zakencentrum van Bangkok te ontwrichten. Enkele grote winkelcentra zijn dagenlang dicht geweest, met een miljoenenstrop als gevolg.

Abhisit staat onder toenemende druk van zijn eigen achterban om de tienduizenden demonstranten aan te pakken. Vooralsnog heeft hij afgezien van ingrijpen. Dat zou volgens sommige waarnemers tot grotere schade kunnen leiden

Geen opmerkingen: