zaterdag 29 oktober 2011

Dammen van Bangkok houden stand


BANGKOK UPDATE Floodwaters and high tides continued to test the tense inner city of Bangkok including Yaowaraj (Chinatown, above) on Saturday but floodwalls mostly held back the water from the centre of the capital. (Reuters photo)
Het hoogwater in Bangkok heeft vandaag bijkomende stadsdistricten bereikt en dorpen langs de Chao Phraya-stroom tot een meter overstroomd. Het voor de avond aangekondigde hoogste waterpeil passeerde de regio echter zonder dramatische wijzigingen aan de situatie. De dammen langs de stroom en in het noorden van de stad hielden stand.

gety Aan beide oevers van de Chao Phraya klotste het water echter over de dijken waardoor vele straten onder water kwamen te staan. Ook het koninklijk paleis, een van de toeristische topattracties van de Thaise hoofdstad, werd getroffen. Het hoogwater bereikte een recordstand van 2,48 meter boven het normale peil, zei de woordvoerder van het stadsbestuur. De zeven kilometer lange waterdammen aan de Chao Phraya zijn 2,50 meter hoog. Het centrum van Bangkok met banken, hotels en winkels is voorlopig niet getroffen. Daar bleven de straten droog.

Binnenstad blijft gespaard
Regeringsleidster Yingluck Shinawatra toonde zich voorzichtig optimistisch, dat de binnenstad van Bangkok gespaard blijft van de gevreesde grote overstromingen. De situatie in de hoogwatergebieden in Centraal-Thailand is duidelijk verbeterd, zei ze op de radio. Daardoor wordt ook de druk van de dammen genomen, die Bangkok in het noorden beschermen. Richting oosten vloeit het water weg in de kanalen en overstroomt voorlopig geen grote stadsdelen. Indien de dammen het tot 6 november uithouden, is het ergste voorbij, aldus het waterbestuur.

Belangrijke weg
Op de westelijke oever van Chao Phraya is de toestand kritieker. In de wijk Thon Buri klotste niet alleen vloedwater uit de stroom in de diepergelegen straten. Ook de kanalen die het vloedwater uit het noorden richting zee leiden, liepen deels over. "Dat heeft deels tot grote overstromingen geleid", zei de woordvoerder. Een van de hoofdverkeersaders is volledig overstroomd. Daar heeft de marine een pendeldienst met boten ingericht om gestrande mensen op het droge te brengen.

Vervuiling
In Thon Buri zal de waterbevoorrading beperkt worden. Op enkele plaatsen zal nog slechts zes uur per dag water uit de kranen vloeien. Reden hiervoor is het ongewoon smerige water dat in de spaarbekkens vloeit. De watermaatschappij heeft naar eigen zeggen meer tijd en energie nodig om het te zuiveren.

Het crisiscentrum van de regering (Froc) moest vandaag wegens overstroming verhuizen. De kantoren op de tweede verdieping van de reeds gesloten luchthaven Don Muang voor binnenlands vliegverkeer Don Muang zijn nauwelijks nog droog te noemen. Het wordt echter steeds moeilijker voor de medewerkers om op het werk te geraken, aldus het crisiscentrum.

Luchthaven
Voor de luchthaven steeg het water op sommige plaatsen tot een meter. Het vliegveld is sinds dinsdag overstroomd. Het crisiscentrum trok naar de kantoren van het oliebestuur, die door de dammen het best beschermd zijn, aldus directeur Pracha Promnok

Geen opmerkingen: